Asigurarea facultativă a autovehiculelor – CASCO

Numărul autovehiculelor a crescut vertiginos în ultimii ani în România şi ca atare a crescut şi numărul de evenimente neprevăzute (accidente rutiere sau incidente minore care duc la avarierea autovehiculului). Companiile de asigurări primesc din ce în ce mai multe cereri pentru forma facultativă de asigurare a autovehiculelor. Acest articol are menirea de a informa publicul cu privire la ce este o asigurare facultativă (CASCO) şi în ce constă ea.

Asigurarea facultativă a autovehiculelor (CASCO) este o formă de asigurare destinată persoanelor fizice sau juridice care posedă, cu orice titlu, unu sau mai multe autovehicule înmatriculate în România. În categoria vehiculelor care pot beneficia de asigurare CASCO se încadrează: vehicule rutiere autopropulsate, destinate transporturilor de bunuri sau persoane ( inclusiv remorci/ semiremorci/ rulote tractate de acestea), optional şi tractoare rutiere, maşini şi utilaje care nu sunt supuse înmatriculării, autovehiculele-exponate.

În ceea ce priveşte riscurile acoperite de o poliţă CASCO acestea sunt variate, motiv pentru care posesorii de autovehicule apelează frecvent la această formă de asigurare. Dintre aceste riscuri enumerăm : ciocniri, loviri, izbiri, răsturnări, derapări, zgârieri, căderi (cădere în prăpastie, cădere în apă cu prilejul transbordării, cădere din cauza ruperii unui pod sau căderea unor corpuri pe autovehicul), acţiuni răuvoitoare ale terţilor, incendiu, trăsnet, explozie, grindină, inundaţie, uragan, cutremur, prăbuşire sau alunecare de teren, greutatea stratului de zăpadă, avalanşe de zăpadă, furtul extern sau intern. Pe de altă parte, în categoria despăgubirilor, în marea majoritate a cazurilor apar atât despăgubirile aduse autovehiculului cât şi despăgubiri pentru vătămările corporale pe care le-ar putea suferi persoanele aflate în autovehicul (conducătorul auto şi orice altă persoană transportată), dar şi pagube materiale suferite de bagaje sau bunurile persoanelor aflate în vehiculul asigurat, în cazul unor evenimente neprevăzute ( accidente rutiere).

În privinţa valabilităţii şi costului unei astfel de poliţe, asigurarea se încheie pentru o perioadă de maximum 1 an, dar minimum 6 luni (cu posibilitatea de reînnoire la expirarea poliţei vechi); pentru autovehiculele achiziţionate în sistem de rate sau leasing, asigurarea se face pentru întreaga perioadă a contractului de vânzare în rate sau leasing. Costul asigurării este accesibil, variind de la o companie de asigurări la alta, fiind determinat şi de: caracteristicile tehnice ale autovehiculului (model, anul fabricaţiei), suma asigurată, regimul de exploatare, gradul de protecţie şi securitate, forma de achitare a poliţei (integral sau în rate).

Avantajoasă sau nu, recomandarea mea este de a obţine informaţiile complete de la asigurator înaintea încheierii unei astfel de asigurări pentru a evita eventualele clauze sau costuri ascunse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *