Asigurarea obligatorie a locuinţei, între mitul creat de mass media şi realitatea legiferata

Cu toţii am participat la isteria generală creată de televiziuni cu privire la căderile masive de zăpadă şi la marile inundaţii care or să vină odată cu topirea zăpezii. Acelaşi clişeu pe toate canalele, o poveste dramatică de iarnă cu zăpezi şi …cu asigurarea obligatorie pe care săracii oameni au incheiat-o fiind obligaţi de statul hapsân reprezentat de guvernanţii lacomi si hoţi, asigurare care în fond nu le foloseşte la nimic, întrucât poliţa nu acoperă şi daunele provocate de topirea zăpezilor.

 

Ceea ce nu au menţionat redactorii de ştiri în goana după senzaţional grăbindu-se să pună etichete şi să-şi facă reportaje publicitare este că, pentru inundaţiile provenite ca urmare a topirii zăpezii se acordă despăgubiri în baza poliţelor de asigurare obligatorie a locuinţelor, potrivit Ordinului CSA nr. 5/2009 pentru punerea în aplicare a Normelor privind forma şi clauzele cuprinse în contractul de asigurare obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor.

Astfel, potrivit Art. 22, se acordă despăgubiri „pentru pagubele provocate de precipitaţii atmosferice ori topirea bruscă a zăpezii sau revărsări de cursuri de ape, care au ca efect producerea de inundaţii”. De asemenea, se despăgubesc pagubele produse construcţiilor, în urma pătrunderii şi înfiltrării apei, provenite în cazul acoperirii pe scurtă durată a terenului cu un strat de apă, provenit din:

  • acumularea apelor provenite din precipitaţii atmosferice abundente sau topirea zăpezii, în zone joase, lipsite de posibilităţi de scurgere sau cu posibilităţi reduse de evacuare a apelor;
  • revărsarea unui curs de apă, a unui lac sau a mării ori din formarea sau revărsarea torentelor, şuvoaielor sau puhoaielor din orice cauză, inclusiv ruperea digurilor;
  • apele subterane care ies la suprafaţa terenului, chiar dacă stratul de apă care acoperă terenul atinge (în exterior) numai parţial construcţia cu destinaţia de locuinţă şi pătrunde şi se înfiltrează prin pereţi sau prin pardoseală în interiorul acesteia.

Am mai văzut săteni care se plângeau pe la televizor că zăpada le-a doborât serele şi că nu au reuşit să le asigure pentru că nu au găsit nici un asigurător ca să le încheie o poliţă de asigurare…. şi… am râs. Am râs pentru că au urmat imaginile cu serele care erau patru bâte acoperite cu folie de plastic, bâte strâmbe putrezite în loc de piloni de susţinere asa cum cere legea. Ce nu ştiu oamenii nostrii de la ţară – mulţi nu s-au obişnuit nici măcar să ceară autorizaţie de construire sau să-şi înscrie dreptul de proprietate în CF, este că pentru a încheia o poliţă de asigurare aceea construcţie trebuie să respecte anumite  prevederi legale de construcţie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *